basket icon0,00item(s)

Du har ingen varer i handlekurven.

Søk
Alle kategorier

Product was successfully added to your shopping cart.

Bli klok på vegg-til-vegg tepper

Bli klok på vegg-til-vegg tepper

Bli klok på vegg-til-vegg tepper

Stuen
Det stilles større krav til et teppe i en stue som blir brukt hver dag av hele familien, enn hvis en kun bruker stuen når det kommer gjester. Så når du kjøper et nyt teppe er det viktig, at du er helt klar over hva teppet ditt skal tåle av trafikk. Derfor anbefaler vi ikke ett bestemt teppe til stuen. Det kunne være flott med et nydelig mykt teppe med lang luv, men har du barn som liker å leke og spille ball i stua, da er det kanskje noe helt annet du har bruk for.


Soverom
I soverommet drømmer du kanskje om et lekkert mykt teppe med lang luv, som i barneværelset kanskje ikke er det beste valget. Her skal du kanskje ha et mer robust teppe, som tåler litt. Derfor er det viktig at du gjør deg helt klart hva behovet er, og hvor teppet skal brukes. Selv om teppene er i forskjellig tupe, så er det ikke vanskelig å finne noe som matcher i stil og farge.


Andre rom

Det er viktig at du velger et meget slitesterkt teppe i entreen eller gangarealer, for her er det stor trafikk daglig. Her anbefaler vi, at du bruker et teppe med kort luv og kanskje vegg til vegg.

Gi teppet en fornuftig start hjemme hos deg
Et sunt og godt liv med tepper, starter allerede før teppet blir levert, hjemme hos deg. Det er viktig at gulvet og installasjonene, der teppet skal ligge, er flatt, rent og tørt. Fjern møbler. Det betyder noe for inneklima at gulvet er rent og tørt før teppet blir lagt.
Gjeller der nybygg eller ombygg, er det en god ide å gjøre rent etter hvert som en kommer fram. La det gå et par dager fra du har malt vegger og tak, til du legger teppet. Da rekker kjemikalier fra malingen å fordampe, før du legger teppet.
Følg teppeleverandørens veiledning nøye, hvis du velger å legge teppe selv.


Vigtigt:

Retningslinjene fra teppeleverandøren skal følges nøye, hvis du selv legger teppet.
Teppet skal støvsuges grundig, rett etter at det er lagt. Da fjerner du smuss og rester av teppefiber, fra monteringen.

Viktig før du velger teppe

Her er et par råd inden du kaster dig ud i tæppekøbet.

 • Gummibakside
  Alle teppene våre fra EGE, HAMMER, DANFLOOR og BENTZON har kvalitets gummibakside.
  Dårlige baksider har det problemet at de "faller sammen", det gir deg dårlig gangkomfort fordi teppet bølger. Andre gummibaksider oppløser seg selv, eller "gror" fast i belegget under. Kjøper du et kvalitetsteppe, er du sikker på at det holder.

 • Test av gasser
  Alle EGE teppene våre er testet for å unngå skadelige gasser. Kravene er faktisk 50 ganger større enn når det blir testet på klær.
  En av stoffene/gassene som blir testet, er formaldehyd. Det kan gi irriterte øyne og slimhinner, hodepine, sår hals og pusteproblemer, når konsentrasjonen av formaldehydgassene er over 0,1 ppm.

 • Flat-vevd eller flosset
  Det er grovt sagt, to typer tepper:
  Flat-vevd eller flosset. Et flosset teppe er ofte mykere å gå på, mens flatvevde tepper er mer slitesterke, og lettere å støvsuge.

 • Flekkgaranti
  Tepper som er laget av Cantana/Stone/Marquésa og polypropylenfibre i god kvalitet, tåler rengjøring med fortynnet klor. Klor kan noen ganger være den eneste måten å fjerne flekker på.
  Tepper som Ege Essence, Ege Impala, Wega og Helle tåler fortynnet klor, derfor innbefatter flekkgarantien vår nesten alle typer flekker.
  Vær oppmerksom på hvor omfattende flekkgarantien er på det teppe du velger. Sammen med teppene vi har nevnt her, får du et garantibevis og veiledning, som selvfølgelig skal følges nøye.

100% ren, ny ull

Ren, ny ull betyr at teppet er produsert av helt ny ull med et naturlig innhold av lanolin, som er smuss avvisende og gir god spenst.

Er teppet produsert i 100% ull, betyr det at det kan være gjenbruks ull, som kommer fra tekstiler og feilvarer, som er blitt kardet, vasket og spunnet igjen. Under denne forarbeidningen forsvinner noe av det naturlige fettstoffet lanolin, som gjør at luven ikke reiser seg og mister noe av spensten, samt dårligere til å motstå smuss.
Woolmark og Woolblendmark er to av verdens mest anerkjente tekstilmerke-symboler og garanterer førsteklasses kvalitet og bruksegenskaper.
Kun produsenter som oppfyller kvalitetskravene fra Woolmark Company, får lisens til å bruke Woolmark og Woolblendmark på produktene deres. Tepper med et av disse merkene er testet etter de krav som stilles av Woolmark Company.


Fordeler ved ull

Ull er slitesterk og holder lenge
Tepper i ull slites med ynde


Ull er sikkert

Ull er motstandsdyktig mot ild
Minsker tørrhet og statisk elektrisitet


Ull er praktisk

Motvirker smuss og flekker
Lett å rense


Ull er behagelig

God isoleringsevne
Reduserer støy
Regulerer luftfuktigheten


Ull er et naturmateriale

Varmt og behagelig
Vedvarende materialekilder


Ull er bra for miljøet

Biologisk nedbrytelig

Tepper - 100% ren, ny ull
Kvalitetstepper fra Garanthome

Hvordan ser jeg, at det er et kvalitetsteppe?
Se etter tepper med Woolmark eller Woolblendmark- merker. De garanterer kvaliteten, når produktene oppfyller de strenge kravene de har. Et Woolmark eller Wollblendmark teppe holder i mange år, og er et godt valg.


Hvorfor skal jeg velge ull?

Ull er veldokumentert for bruksegenskapene sine, gjennom mange hundre år. En av de største fordelen med ull, er den store naturlige motstandskraften mot smuss, flekker og ild. Ull er et nydelig materiale, og teppet holder strukturen, pga. dens naturlige spenst, motstandsdyktighet mot statisk elektrisitet og fordi det er lett å vedlikeholde.


Hva er forskjellen på ull og syntetiske fiber?

Ull er et naturprodukt, syntetiske fiber er kjemisk fremstillet.
Ull anses for å være et utmerket fiber til kvalitetstepper.
Ull er biologisk nedbrytelig og kommer fra en "vedvarende kilde", nemlig sauen, som du klipper igjen og igjen.


Og hva med en blanding av ull og syntetiske fiber?

The Woolmark Company klassifiserer – og garanterer- kvaliteten av tepper, som er produsert av minst 80% ren ny ull, og med 20% nylon eller andre syntetiske fiber.
Klassifiserte tepper har et merke, som forteller om fiberinnholdet: Et Wollmark-merke for ren, ny ull, og et Woolblendmark-merke for tepper med minst 80% ren, ny ull, som er klistret på baksiden av teppe-prøvene.


Er et 80/20 ull/syntetisk teppe med løkkeluv en god idé?

The Woolmark Company anbefaler ikke en 80/20 ull/syntetisk sammenblanding med løkke luv, fordi slitet på toppen av løkkene kan trevle garnet..


Hvordan vedlikeholder jeg best et ullteppe?

Fra naturens hånd er ull lett å ha med å gjøre.
Fiberoverflatens små harde skjell, gjør at fiberne har en innebygd beskyttelse mot både flekker og smuss.
Jevnlig støvsuging og et godt øye med flekker er koden til suksess, når det gjeller et flott utseende for teppet ditt.
Det kan bli nødvendig med profesjonell våtrens inn i mellom, hvis teppet blir veldig skittent.

Kunstfiber

Mange tepper er laget av syntetiske fiber, og det er polyamid, polyester, polypropylen og polyakryl som er mest brukt.
Alle sammen er sterkere enn ull. De tar lettere mot smuss, men de tåler vått smuss bedre enn både ull og vekstfiber. Det har stor betydning ikke minst i kjøkkenet, på badet og entreen. Felles for de syntetiske fiber er at hvis du mister gløden fra en sigarett, så får du merker i teppet, fordi materialet smelter.


Her får du en kort gjennomgang av fibertypene – deres styrker og svakheter. Det kan kanskje gjøre valget av teppefiber lettere, når du skal velge teppe til et bestemt rom.


Polyamid (nylon)

Polyamid er det som blir mest brukt til fremstilling av tepper. Det har en suveren slitestyrke i forhold til andre teppefiber, og luv reisings evnen er god. Materialet er litt hardere å gå på i forhold til ull og de andre Syntetiske fiber.


Polyester

Polyesterfibrene er mykere enn polyamid, men er allikevel veldig slitesterke. Luv-reisings evnen er ikke så bra som for ull og polyamid.


Polypropylen

Her er det snakk om meget slitesterke og fargeekte fiber. De fleste flekkene kan fjernes fra dette materiale. Det er ingen statisk elektrisitet, men det er begrenset luv-reisings evne.


Polyakryl

Dette materiale ligner mest på ull, både i utseende og mykhet, men har ikke så god luv-reisings evne. Slitestyrken er bedre enn ull, men dårligere enn de andre syntetiske fiber.

Tepper i kunstfiber
Luv typer for tepper

Luv typer

Luven er garnet som danner overflaten på teppet.
Luven kan fås både kort/lang eller med og uten løkke. De fleste teppene er tuftet i dag, dvs. at trådene blir sydd ned i bære-laget av en symaskin, som har mange nåler ved siden av hverandre.
Garnløkker gir en sterk og smussavvisende overflate. Bouclé og berber er eksempler på det, med hhv. korte og lange løkker.
Hvis løkkene klippes opp blir de til lange garn-ender, som er myke å gå på, men som også gjør dem mindre slitesterke. Du ser det på velurtepper eller flosstepper, som har hhv. kort og lang luv.

Du får et mer rengjøringsvennlig og slitesterkt teppe hvis luven er tett.

I Garant Homes beskrivelse av tepper bruker vi gjerne betegnelser som "Bouclé" og "Berber" osv. Her kan du se hva vi mener.

Berber
Berber

Store grove løkker i tykt garn. Myke og lune tepper, som kombinerer det behagelige med det praktiske.

Bouclé
Bouclé

Løkkene sitter tett og har samme høyde. Ett teppe med tett, jevn overflate, er lett å holde rent.

Cut/loop
Cut/loop

Lang luv med synlig, klippet garntopp, som støttes av lavere, skjulte løkker.

Saxony
Saxony

Noe lenger, klippet luv med klart synlige garntopper. Ser nydelig, mykt og koselig ut.

Toppklippet
Toppklippet

Rette, høye, tette løkker, der noen av løkkene er klippet opp i et bestemt mønster.

Velur
Velour

kort, tett, klippet luv. Gjør teppet mykt og elegant, og det fremstår ikke tykt.

Tepper og allergi

Det er allminnelig kjent at en ikke kan ha tepper, hvis en er allergisk mot husstøv. Men husstøvmider kan ikke leve i den temperaturen og luftfuktigheten som er i stuen, derfor vil det, normalt, ikke påvirke allergikere å ha teppe på gulvet.


Det er fra sengemiljøet problemet oppstår. Midene lever i sengetøy og dyner, for her er det mørkt, fuktig og varmt. Midene lever av hudflass fra mennesker og dyr. Derfor er det viktig for en allergikker å støvsuge og lufte ut ofte – spesielt i soverommet. Når du støvsuger fjerner du mider som er landet på gulvet. Og lufter du ut flere ganger om dagen, så skaper du et tørt miljø, som midene ikke klarer å overlever i.


En tommelfingerregel når du skal velger teppe, og har særlige krav til lett rengjøring og pleie: Velg et miljømerket kvalitetsteppe, med korte, tette,  små, lave luvløkker. Det er ekstra lett å støvsuge og vedlikeholde et slikt teppe. Som allergikker bør du bruke en støvsuger med kraftig sug og mikrofilter.

Garant - Tepper og allergi
Garant - Test og merkning

Test og merkning

Inneklimamerket stiller krav til produktet i bruk, og omfatter produktets påvirkning på inneklimaet. Én ting er innholdet av kjemiske stoffer i produktet, noe annet er hva produktet frigir til luften inne.

Et innklimamerket produkt er testet og har dokumentasjon for hvor mye kjemi som frigis til luften. Det finns øvre grenser for hvor stor avgassingen må være. Det stilles også krav til hvilke stoffer som må avgis. F.eks. er det ikke tillatt at kreftfremkallende stoffer avgis fra produktene.


Indeklimamerket

Det stilles også krav til hvor lenge et teppe må lukte, og det antall døgn, et teppe må avgi gasser når det er lagt, dvs. til emisjonene er på et akseptabelt lavt nivå. Den maksimale tillatte verdien er 60 døgn når det gjeller tepper.
Vil du vite mer om inneklimamerking, kan du kontakte:


Sekretariat for Foreningen Dansk Indeklima Mærkning
Tlf.: 72 20 23 10
www.teknologisk.dk/dim

Klasse 21 - Bolig - lett bruk

Klasse 21 - Bolig - lett bruk
Værelser, soverom

Klasse 22 - Bolig - moderat bruk

Klasse 22 - Bolig - moderat bruk
Oppholdsrom, værelser

Klasse 22+ - Bolig - normal bruk

Klasse 22+ - Bolig - normal bruk
Oppholdsrom, entré, gang, kontor

Klasse 23 - Bolig - kraftig bruk

Klasse 23 - Bolig - kraftig bruk
Oppholdsrom, entré, gang, kontor