basket icon0,00item(s)

Du har ingen varer i handlekurven.

Søk
Alle kategorier

Product was successfully added to your shopping cart.

Verd å vite om tregulv

Verd å vite om tregulv

Her får du gode råd og veiledning om, hva du skal være oppmerksom på, når du kjøper nytt tregulv.

Klimastabilt

På en frostdag i januar er luften knastørr, hvor en litt våt sommerdag kan ligge i helt andre enden av skalaen. Det påvirker selvfølgelig treet, som både krymper og utvider seg i takt med at luftfuktigheten svinger. For å få et formstabilt gulv blir det brukt avanserte produksjonsmetoder når gulvet sages, tørkes, limes og presses. Skal gulvet ditt ligge uten revner og sprekker, skal det produseres etter norske forhold.

Tregulv, der er klimastabile
Lakk bevarer treets karakter

Lakk

Lakk bevarer treets karakter og fremhever treets naturlige og levende struktur. Velger du et kvalitetsgulv, er lakken veldig sterk og motstandsdyktig mot slit, og er lett å holde. Gulv med billig lakk og normal trafikk, skal slipes og lakkes etter 1-2 år. Gulv med sterk lakk holder ofte 3-4 ganger lengre. Så familier med husdyr og barn bør velge gulv med sterk lakk.

Klikksystem

De fleste gulvene leveres med klikksystem, som gjør det lett å legge gulvet uten å bruke lim. Merk deg størrelsen og utformingen på klikksystemet. Du får den sterkeste samlingen når klikksystemet er bredt. Velger du et smalt klikksystem, skal du være varsom med å invitere til bursdagsfest med danseglade gjester.

Tregulv med klikksystem
Sjekk at samlingene er vokset fra fabrikken

Voks i samlingen

Sjekk at samlingene er vokset fra fabrikken. Hvis voksen spares vekk på det gulvet du velger, vil du høre det de neste mange årene. Gulvet vil knirke og knake når du går på det, og det vil konstant irritere deg og familien. Ikke spar bort voksen!

Kjernen

Tregulv er oppbyggd i flere lag tre. De beste kvalitetene baseres på furu, gran eller andre harde tresorter. Normalt sammenliknes treets slitestyrke med hvor hardt det er og dermed motstandskraften mot trykkmerker og riper i overflaten, fra f.eks. møbler eller stiletter. Prisbillige gulv baseres ofte på asp eller tresorter som ikke har samme styrke.

Tregulv er oppbyggd i flere lag tre
Gratulere med det nye tregulvet ditt

Nytt tregulv

Gratulere med det nye tregulvet ditt

Her er en praktisk huskeliste, så du kan glede seg over det nye tregulvet ditt i mange, mange år.

1) Monteringsveiledning
Hvis du selv vil monterer gulvet ditt, er det viktig at du leser den monteringsveiledningen som følger med gulvet. Den ligger i alle pakkene og forklarer nøyaktig hvordan gulvet skal monteres og det verktøyet du skal bruke.

Når gulvet først er lagt, kan du ikke klage over fargenyanser eller feil, når det ikke er fagfolk som har lagt det. Det er du som har ansvaret, så sjekk alle plankene før du går i gang.

2) Sortering – ikke to gulv er like
Et tregulv er et naturmateriale, hvor to planker ikke er like. Det vil derfor være naturlig variasjon i både farge og struktur. Avhengig av hvilket gulv du har valgt, vil det spesielt i plankegulv ses både kvist og fargevariasjon. Kanskje finner du planker, som har delt seg i pakkene.

3) Tregulv beveger seg

Tregulv utvider seg og trekker seg sammen, fordi det påvirkes av temperatur og luftfuktighet.

Lamellparkett er bygget i tre lag, med fiberretning på tvers av hverandre. Det reduserer treets naturlige tendens til å arbeide når temperatur og luftfuktighet endrer seg. Du ser spesielt forskjellen når du sammenligner med massive tregulv.
Men tre er tre, og det kan skje at du ser små sprekker i gulvet i både lengderetning og på tvers. Det vil ses mest om vinteren.

4) Vedovn
Hvis du har vedovn eller gulvvarme, må du regne med at gulver gir seg litt mer enn normalt. En lang og kald vinter gjør at gulvet, over lang tid, tørker inn, og da gir gulvet seg mer enn normalt.

5) Gulvvarme
Har du gulvvarme skal du være sikker på at overflatetemperaturen på gulvet ikke overstiger 27oC. Skjer det, kan det ødelegge gulvkonstruksjonen.

6) Inneklima
Korrekt inneklima og luftfuktighet er viktig, så tregulvet ikke gir seg og forandrer seg mer enn normalt. Bygge-fukt og normal sommer fukt krever god ventilasjon og kanskje oppvarming. Den relative luftfuktigheten (RF) skal være i intervallet 35-60% i normal stuetemperatur (min. 18oC og maks. 25oC). Luftfuktigheten måles med et hygrometer.

I nye hus bør man være spesielt oppmerksom på at ikke luften blir for tørr, og hvis det skjer i lengere perioder, må luftfuktigheten heves. Det kan gjøres naturlig med stueplanter, en skål med vann eller en luft fukter.

7) Tregulv skifter farge
Avhengig av lys og solpåvirkning, endrer alle tresorter farge, det er en helt naturlig prosess mens treet modnes. Uansett om du har oljet eller lakket gulv, og holdt deg til veiledningen fra produsenten, og du har vasket og vedlikeholdt det akkurat som det står du skal, så vil det skje fargeforandring når treet modnes.

Noen tresorter endrer seg fortere enn andre, f.eks. kirsebær blir fort mørkere. Legger du en matte på gulvet i en periode og fjerner den igjen, da vil du se fargeforskjellen. Tregulvet blir harmonisk i fargen igjen, hvis du fjerner matten.

8) Beskytt tregulvet
Både oljet og lakket gulv skal beskyttes mot smuss og søl. Bruk en god stor matte foran døren og i gangen, så hindrer du at sand og søle blir dradd med inn i huset. Småstein og sand under skoene, samt møbler uten filtdupper kan lage riper og merker på gulvet. Like ille kan det gå med stiletter og andre skarpe gjenstander.

9) Flytende gulv
Flytende gulv er gulv som ikke er limet eller spikret fast på undergulvet.
Legger du flytende gulv, skal du sørge for at gulvet kan bevege seg i både bredden og lengden.
Du må ikke feste gulvet til undergulvet, og ikke sette fast inventar som f.eks. kjøkkenelementer eller andre faste skap. Fordi flytende gulv ikke er festet til undergulvet, kan det pga. små ujevnheter i undergulvet komme mindre loddrette bevegelser i gulvet, og derfor kan det løfte seg.
I sommerperioden, når gulvet utvider seg, kan du oppleve at gulvet fjærer noen steder. Det kommer av spenninger i treet på denne tiden av året.

10) Undergulv
Undergulvet skal være tørt og flatt. Les mer om det i monterings veiledningen.

11) Vedlikehold av tregulv

Sist men ikke minst er det viktig at du følger veiledningen om vedlikehold av gulvet.

Både oljet og lakket gulv krever vedlikehold, for å holde seg pene. Hvor ofte de trenger det er veldig forskjellig, det avhenger av trafikken på gulvet og hvor mye slit det er på det. Garant Home gir deg gjerne råd, så du får nettopp de produktene som passer til gulvet ditt.
Tregulv tåler ikke for mye vann, så vær forsiktig når du vasker gulvet, og følg veiledningen nøye.

Gratulere med det nye tregulvet ditt